Rice Mill Engineering

วิศวกรรมโรงสีข้าว

3(306)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 3102 วิศวกรรมการแปรรูปทางการเกษตร หรือ ENG21 3202 หลักวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 1

คุณสมบัติทางกายภาพของข้าว การออกแบบระบบสีข้าว การออกแบบอุปกรณ์ที่ใช้ในระบบโรงสีข้าว การทำความสะอาดและการสีข้าวเปลือก การแยกแกลบออกจากข้าวสาร การขัดขาวและขัดมันข้าวสาร การคัดขนาดข้าวสาร การบรรจุถุง อุปกรณ์ทดสอบคุณภาพข้าวสาร

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายคุณสมบัติทางกายภาพของข้าว และกระบวนการสีข้าวได้
  2. ออกแบบระบบสีข้าว รวมถึงออกแบบอุปกรณ์ที่ใช้ในระบบโรงสีข้าว
  3. ควบคุม ปรับตั้ง รวมถึงแก้ปัญหาที่เกิดขึ้นในกระบวนการสีข้าวได้

Rice Mill Engineering

3(3-0-6)

Prerequisite:  ENG21 3102 Agricultural Process Engineering or ENG21 3202 Principles of Food Process Engineering I

Physical properties of rice; design of rice mill systems; design of rice mill machinery; cleaning and hulling of paddy; separation of rice husks; whitening and polishing; grading of milled rice; packaging; rice quality testing equipment.

Learning outcomes

  1. Explain the physical properties of rice and rice milling process.
  2. Design of rice mill systems, including design of rice mill machinery.
  3. Operate, adjust, and solving problems in the rice milling process.