ENG21 3204
ระบบต้นกำลังในอุตสาหกรรมอาหาร
3(3-0-6)
วิชาบังคับก่อน: ENG21 3003 การถ่ายเทความร้อนสำหรับวิศวกรรมเกษตรและอาหาร
หลักการเปลี่ยนรูปของพลังงาน เทอร์โมไดนามิกส์ของไอน้ำ โรงจักรกำลังไอน้ำ หลักการทำงานและส่วนประกอบของหม้อต้มไอน้ำ หม้อต้มน้ำมันร้อน ส่วนประกอบพื้นฐานของระบบไอน้ำ สมบัติทางกายภาพของเชื้อเพลิงและการเผาไหม้ หลักการออกแบบหม้อต้มไอน้ำและระบบไอน้ำ การใช้งานและการบำรุงรักษาหม้อต้มไอน้ำ การอนุรักษ์พลังงานในระบบไอน้ำ เศรษฐศาสตร์และการจัดการพลังงานในอุตสาหกรรมอาหาร การติดตามและตรวจประเมินการใช้พลังงานในโรงงาน การใช้งานระบบไอน้ำในอุตสาหกรรมอาหาร
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
Power System in Food Industry
3(3-0-6)
Prerequisite: ENG21 3003 Heat Transfer for Agricultural and Food Engineering
Energy conversion systems; thermodynamics of steam; steam power plant; boiler components and boiler operations; hot oil boiler; basic components of steam systems; physical properties of fuel and combustion; principles of boiler and steam system design; use of boiler and maintenance; energy conservation techniques in steam system; energy management and economy in food industry, energy audit and monitoring; utilization of steam in food industry.
Learning outcomes