วิศวกรรมแปรสภาพหลังการเก็บเกี่ยว
4(4-0-12)
วิชาบังคับก่อน : ไม่มี
การสูญเสียของผลผลิตเกษตรหลังการเก็บเกี่ยว หลักวิศวกรรมหลังการเก็บเกี่ยวเมล็ดพืชประกอบด้วย การทำแห้ง การเก็บรักษา การสี การจัดการหลังการเก็บเกี่ยวผักและผลไม้ประกอบด้วย การหายใจและความร้อนจากการหายใจ การคัดขนาดและการคัดแยก การบ่ม การบรรจุและบรรจุภัณฑ์สำหรับผักและผลไม้ การทำให้เย็นและการเก็บรักษาด้วยความเย็น ผลพลอยได้และการใช้ประโยชน์
เค้าโครงรายวิชา
- การสูญเสียของผลผลิตเกษตรหลังการเก็บเกี่ยว (4 ชม.)
- การทำแห้งเมล็ดพืช (8 ชม.)
การเก็บรักษาเมล็ดพืช (4 ชม.)
- การสี (4 ชม.)
- การหายใจและความร้อนจากการหายใจ (4 ชม.)
- การคัดขนาดและการคัดแยก (4 ชม.)
- การบ่ม (2 ชม.)
- การบรรจุและบรรจุภัณฑ์สำหรับผักและผลไม้ (6 ชม.)
- การทำให้เย็นและการเก็บรักษาด้วยความเย็น (8 ชม.)
- ผลพลอยได้และการใช้ประโยชน์ (4 ชม.)
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- อธิบายถึงสาเหตุของการสุญเสียผลผลิตทางการเกษตรหลังการเก็บเกี่ยวได้
- วิเคราะห์ข้อมูลและสร้างแบบจำลองทางคณิตศาสตร์การอบแห้งได้
- วิเคราะห์หาแรงที่กระทำต่อถังเก็บเมล็ดพืชพืชได้
- คำนวณหาภาระความร้อนในระบบการทำความเย็นได้
- เลือกใช้บรรจุภัณฑ์ขายปลีกและขายส่งผักและผลไม้ได้
- คำนวณหาประสิทธิภาพในการคัดเลือกได้
- สร้างสรรค์ผลิตภัณฑ์หรือวิธีการใช้ประโยชน์ผลพลอยได้จากการแปรรูปหลังการเก็บเกี่ยวได้
Post-harvest Process Engineering
Prerequisite : None
Post-Harvest Losses in Agricultural Products; Post-Harvest Engineering Principles for Grains: Drying, Storage, Milling; Post-Harvest Management for Vegetables and Fruits: Respiration and Heat from Respiration, Grading and Sorting, Ripening, Packing and Packaging for Vegetables and Fruits, Cooling and Cold Storage, By-Products and Their Utilization.
Course Outline
- Post-Harvest Losses in Agricultural Products. (4 hr.)
- Grains Drying. (8 hr.)
- Grains Storage. (4 hr.)
- Milling. (4 hr.)
- Respiration and Heat from Respiration. (4 hr.)
- Grading and Sorting. (6 hr.)
- Ripening. (2 hr.)
- Packing and Packaging for Vegetables and Fruits. (6 hr.)
- Cooling and Cold Storage. (8 hr.)
- By-Products and Their Utilization. (4 hr.)
Learning Outcomes
- Explain the causes of post-harvest agricultural product losses.
- Analyze data and develop mathematical models for drying processes.
- Analyze forces acting on grain storage silos.
- Calculate heat loads in refrigeration systems.
- Select appropriate retail and wholesale packaging for vegetables and fruits.
- Calculate the efficiency of sorting processes.
- Create innovative products or methods for utilizing by-products from post-harvest processing.