Post-harvest Process Engineering

วิศวกรรมแปรสภาพหลังการเก็บเกี่ยว

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

การสูญเสียของผลผลิตเกษตรหลังการเก็บเกี่ยว หลักวิศวกรรมหลังการเก็บเกี่ยวเมล็ดพืชประกอบด้วย การทำแห้ง การเก็บรักษา การสี การจัดการหลังการเก็บเกี่ยวผักและผลไม้ประกอบด้วย การหายใจและความร้อนจากการหายใจ การคัดขนาดและการคัดแยก การบ่ม การบรรจุและบรรจุภัณฑ์สำหรับผักและผลไม้ การทำให้เย็นและการเก็บรักษาด้วยความเย็น ผลพลอยได้และการใช้ประโยชน์

เค้าโครงรายวิชา

  1. การสูญเสียของผลผลิตเกษตรหลังการเก็บเกี่ยว (4 ชม.)
  2. การทำแห้งเมล็ดพืช (8 ชม.) การเก็บรักษาเมล็ดพืช (4 ชม.)
  3. การสี (4 ชม.)
  4. การหายใจและความร้อนจากการหายใจ (4 ชม.)
  5. การคัดขนาดและการคัดแยก (4 ชม.)
  6. การบ่ม (2 ชม.)
  7. การบรรจุและบรรจุภัณฑ์สำหรับผักและผลไม้ (6 ชม.)
  8. การทำให้เย็นและการเก็บรักษาด้วยความเย็น (8 ชม.)
  9. ผลพลอยได้และการใช้ประโยชน์ (4 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายถึงสาเหตุของการสุญเสียผลผลิตทางการเกษตรหลังการเก็บเกี่ยวได้
  2. วิเคราะห์ข้อมูลและสร้างแบบจำลองทางคณิตศาสตร์การอบแห้งได้
  3. วิเคราะห์หาแรงที่กระทำต่อถังเก็บเมล็ดพืชพืชได้
  4. คำนวณหาภาระความร้อนในระบบการทำความเย็นได้
  5. เลือกใช้บรรจุภัณฑ์ขายปลีกและขายส่งผักและผลไม้ได้
  6. คำนวณหาประสิทธิภาพในการคัดเลือกได้
  7. สร้างสรรค์ผลิตภัณฑ์หรือวิธีการใช้ประโยชน์ผลพลอยได้จากการแปรรูปหลังการเก็บเกี่ยวได้

 

Post-harvest Process Engineering

Prerequisite : None

Post-Harvest Losses in Agricultural Products; Post-Harvest Engineering Principles for Grains: Drying, Storage, Milling; Post-Harvest Management for Vegetables and Fruits: Respiration and Heat from Respiration, Grading and Sorting, Ripening, Packing and Packaging for Vegetables and Fruits, Cooling and Cold Storage, By-Products and Their Utilization.

Course Outline

  1. Post-Harvest Losses in Agricultural Products. (4 hr.)
  2. Grains Drying. (8 hr.)
  3. Grains Storage. (4 hr.)
  4. Milling. (4 hr.)
  5. Respiration and Heat from Respiration. (4 hr.)
  6. Grading and Sorting. (6 hr.)
  7. Ripening. (2 hr.)
  8. Packing and Packaging for Vegetables and Fruits. (6 hr.)
  9. Cooling and Cold Storage. (8 hr.)
  10. By-Products and Their Utilization. (4 hr.)

Learning Outcomes

  1. Explain the causes of post-harvest agricultural product losses.
  2. Analyze data and develop mathematical models for drying processes.
  3. Analyze forces acting on grain storage silos.
  4. Calculate heat loads in refrigeration systems.
  5. Select appropriate retail and wholesale packaging for vegetables and fruits.
  6. Calculate the efficiency of sorting processes.
  7. Create innovative products or methods for utilizing by-products from post-harvest processing.