Introduction to Food Chemistry and Microbiology Laboratory

ปฏิบัติการเคมีและจุลชีววิทยาของอาหารเบื้องต้น

1(033)

วิชาบังคับก่อน:  ENG21 2002 เคมีและจุลชีววิทยาของอาหารเบื้องต้น หรือเรียนควบคู่กัน

การวิเคราะห์การเปลี่ยนแปลงลักษณะทางเคมีและกายภาพขององค์ประกอบหลักของอาหาร (น้ำ คาร์โบไฮเดรต ไขมัน และโปรตีน) เทคนิคการเจือจางอาหาร การตรวจวิเคราะห์เชื้อจุลินทรีย์ในอาหาร ฤทธิ์การต้านเชื้อจุลินทรีย์ของเครื่องเทศ

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. ทดลองและวิเคราะห์ผลการเปลี่ยนแปลงลักษณะทางเคมีขององค์ประกอบหลักของอาหาร
  2. ตรวจหาเชื้อจุลินทรีย์ที่บ่งชี้คุณภาพและความปลอดภัยของอาหาร
  3. ทำงานร่วมกับผู้อื่นในการทดลองและวิเคราะห์ผลการทดลอง
  4. สืบค้นข้อมูลความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีที่เกี่ยวข้องกับการวิเคราะห์คุณภาพอาหาร

Introduction to Food Chemistry and Microbiology Laboratory

Prerequisite:   ENG21 2002 Introduction to Food Chemistry and Microbiology
or study concurrently

Analysis of the chemical and physical characteristics changes of food components (water and ice, carbohydrates, lipids and proteins). Serial dilutions technique, determination of microorganisms in food, antimicrobial effect of spices

Learning outcomes

  1. Test and analyze the chemical characteristics alteration of food major components.
  2. Determine the microorganisms for indicating food product quality and safety.
  3. Collaborate with others to test and analyze the results.
  4. Search the technological advanced in quality analysis of food products.