Instrumentation for Agricultural and Food Engineering

การวัดคุมสำหรับงานวิศวกรรมเกษตรและอาหาร

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

ทฤษฎี วิธีการและเทคนิคการวัด การแปลผล การขยายสัญญาณ การเก็บสัญญาณ การแสดงผลทั้งดิจิตอลและอนาล็อก การเชื่อมสัญญาณเข้ากับคอมพิวเตอร์เพื่อการควบคุมและเก็บข้อมูล อุปกรณ์ควบคุม การประยุกต์ใช้ในงานวิศวกรรมเกษตรและอาหาร

เค้าโครงรายวิชา

  1. ทฤษฎี วิธีการและเทคนิคการวัด (6 ชม.)
  2. การแปลผล (6 ชม.)
  3. การขยายสัญญาณ (6 ชม.)
  4. การเก็บสัญญาณ (6 ชม.)
  5. การแสดงผลทั้งดิจิตอลและอนาล็อก (6 ชม.)
  6. การเชื่อมสัญญาณเข้ากับคอมพิวเตอร์เพื่อการควบคุมและเก็บข้อมูล (6 ชม.)
  7. อุปกรณ์ควบคุม (6 ชม.)
  8. การประยุกต์ใช้ในงานวิศวกรรมเกษตรและอาหาร (6 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. แก้ไขปัญหาในการวัดคุมสำหรับงานวิศวกรรมเกษตรและอาหารโดยใช้เหตุผลและคุณธรรมอันดีงาม
  2. สร้างระบบวัดคุมสำหรับงานทางวิศวกรรมเกษตรและอาหารได้
  3. ประยุกต์ใช้ระบบวัดคุมในงานทางวิศวกรรมเกษตรและอาหารได้
  4. ทำงานร่วมกับผู้อื่นในการพัฒนาระบบวัดคุมทางวิศวกรรมเกษตรและอาหารได้
  5. สืบค้นข้อมูลความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีของระบบวัดคุมสำหรับงานทางวิศวกรรมเกษตรและอาหารได้

 

Instrumentation for Agricultural and Food Engineering

Prerequisite : None

Theory, methods, and techniques of measurement; signal interpretation; signal amplification; signal acquisition; digital and analog signal display; interfacing signals with computers for control and data acquisition; control devices; and applications in agricultural and food engineering.

Course Outline

  1. Theory, methods, and techniques of measurement. (6 hr.)
  2. Signal interpretation. (6 hr.)
  3. Signal amplification. (6 hr.)
  4. Data acquisition. (6 hr.)
  5. Digital and analog signal display. (6 hr.)
  6. Signal interfacing with computers for control and data acquisition. (6 hr.)
  7. Control devices. (6 hr.)
  8. Applications in agricultural and food engineering. (6 hr.)

Learning Outcomes

  1. Solve problems in measurement and control systems for agricultural and food engineering with logical reasoning and ethical values.
  2. Develop measurement and control systems for agricultural and food engineering applications.
  3. Apply measurement and control systems to agricultural and food engineering tasks.
  4. Collaborate with others in developing measurement and control systems for agricultural and food engineering.
  5. Research technological advancements in measurement and control systems for agricultural and food engineering applications.