Innovation in Dairy Processing

นวัตกรรมการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม

3(306)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 2002 เคมีและจุลชีววิทยาของอาหารเบื้องต้น

เทคโนโลยีการแปรรูปแบบใหม่ในอุตสาหกรรมนม เทคนิคการทำแห้งแบบใหม่ในอุตสาหกรรมนม สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ให้ประโยชน์เชิงหน้าที่ กรณีศึกษาการประยุกต์ใช้นวัตกรรมการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม สมบัติทางวิทยากระแสและโครงสร้างระดับจุลภาคของผลิตภัณฑ์นม การประเมินคุณภาพด้านประสาทสัมผัส การคำนวณอายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์นม และการวิเคราะห์ผลทางสถิติ

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. ประยุกต์ใช้นวัตกรรมและเทคโนโลยีใหม่ในการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม
  2. ประเมินคุณภาพด้านประสาทสัมผัส อายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์นม และวิเคราะห์ข้อมูลทางสถิติ
  3. สืบค้นข้อมูลความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม
  4. ทำงานร่วมกับผู้อื่นในการนำเสนอแนวคิดเพื่อพัฒนาเทคโนโลยีการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม

Innovation in Dairy Processing

3(3-0-6)

Prerequisite:  ENG21 2002 Introduction to Food Chemistry and Microbiology

Emerging processing technologies in the dairy industry. Novel drying techniques in the dairy industry. Functional bioactive dairy ingredients. Case study on innovative processing of dairy products. Rheological and microstructural properties of dairy products. Sensory and shelf life evaluation of dairy products. Statistical analysis of results.

Learning outcomes

  1. Apply novel technologies for dairy processing.
  2. Evaluate sensory attributes and shelf life of dairy products, and analyze statistical data.
  3. Search the technological advanced in processing of dairy product.
  4. Collaborate with others to propose ideas for developing the processing technologies of dairy products.