Heat Treatment Process Design and Quality Control

การออกแบบกระบวนการอบชุบทางความร้อนและการควบคุมคุณภาพ

4(3-3-9)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

เพื่อให้สามารถเลือกใช้กระบวนการทางความร้อนที่เหมาะสมกับการปรับปรุงสมบัติของโลหะให้มีสมรรถนะเหมาะสมกับการใช้งาน โดยสามารถออกแบบตัวแปรต่าง ๆ ที่ควบคุมกระบวนการทางความร้อนในระดับอุตสาหกรรมให้เหมาะสมได้ รวมไปถึงสามารถประเมินและเลือกใช้วิธีการตรวจสอบคุณภาพงานทั้งการตรวจสอบแบบทำลายและแบบไม่ทำลายได้อย่างเหมาะสม นอกจากนี้ยังมีความเข้าใจถึงหลักการควบคุมคุณภาพและการประกันคุณภาพภาพระดับอุตสาหกรรม รวมทั้งสามารถนำองค์ความรู้และทักษะนี้ไปพัฒนาต่อยอดงานวิจัยได้

เค้าโครงรายวิชา

  1. หลักการทางโลหะวิทยาในการอบชุบทางความร้อนโดยเฉพาะการชุบแข็งโลหะและการชุบแข็งผิวโลหะ ( ชม.)
  2. กระบวนการทางความร้อนสำหรับการชุบแข็งโลหะและการชุบแข็งผิวโลหะกลุ่มเหล็กกล้าเหล็กหล่อ และโลหะผสมสำคัญอื่น ๆ อาทิ โลหะผสมอะลูมิเนียม โลหะผสมนิกเกิล และโลหะผสมทองแดง ( ชม.)
  3. การถ่ายโอนความร้อนและการแพร่ที่เกี่ยวข้องในการชุบแข็งโลหะและการชุบแข็งผิวโลหะ ( ชม.)
  4. บรรยากาศและสารชุบสำหรับการชุบแข็งโลหะและการชุบแข็งผิวโลหะ ( ชม.)
  5. ปัญหาและข้อบกพร่องที่เกิดขึ้นในการอบชุบทางความร้อน ( ชม.)
  6. การตรวจสอบคุณภาพงานอบชุบทางความร้อนด้วยการตรวจสอบแบบทำลายและแบบไม่ทำลายตามมาตรฐานอ้างอิง ( ชม.)
  7. หลักการทำงานของอุปกรณ์และเตาอุตสาหกรรม ( ชม.)
  8. หลักการควบคุมคุณภาพและการประกันคุณภาพในระดับอุตสาหกรรม ( ชม.)
  9. การวางแผนงานวิจัยเพื่อแก้ปัญหาทางวิศวกรรมหรือเพื่อวิจัยเชิงลึกด้านการอบชุบทางความร้อน ( ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. สามารถเลือกใช้กระบวนการทางความร้อนที่เหมาะสมและออกแบบตัวแปรต่าง ๆ ที่ควบคุมกระบวนการทางความร้อนในระดับอุตสาหกรรมเพื่อการปรับปรุงสมบัติของโลหะให้มีสมรรถนะเหมาะสมกับการใช้งาน
  2. สามารถประเมินและเลือกใช้วิธีการตรวจสอบคุณภาพงานทั้งการตรวจสอบแบบทำลายและแบบไม่ทำลายได้อย่างเหมาะสมตามมาตรฐานอ้างอิง
  3. เข้าใจถึงหลักการควบคุมคุณภาพและการประกันคุณภาพในระดับอุตสาหกรรม
  4. สามารถนำองค์ความรู้และทักษะไปพัฒนาต่อยอดการแก้ปัญหาในงานวิศวกรรมหรืองานวิจัยด้านการอบชุบทางความร้อนได้

Heat Treatment Process Design and Quality Control

Prerequisite : None

To be able to select the appropriate heat treatment process to improve the properties of metals to have suitable performance for their use for possible to design various variables that control the thermal process at the industrial level to be appropriate. This includes being able to evaluate and select appropriate methods of quality inspection, both destructive and non-destructive, and understanding the principles of quality control and industrial image quality assurance, including the ability to apply this knowledge and skills to further develop research.

Course Outline

  1. Metallurgical principles in heat treatment, particularly metal hardening and surface hardening. ( hr.)
  2. Heat treatment processes for hardening and surface hardening of steels, cast irons and other important alloys such as aluminum alloys, nickel alloys and copper alloys. ( hr.)
  3. Heat transfer and diffusion involved in metal hardening and surface hardening. ( hr.)
  4. Atmospheres and plating agents for metal hardening and surface hardening. ( hr.)
  5. Problems and defects that occur in heat treatment. ( hr.)
  6. Quality control of heat treatment work using destructive and non-destructive testing according to reference standards. ( hr.)
  7. Working principles of industrial equipment and furnaces. ( hr.)
  8. Principles of quality control and quality assurance in industry. ( hr.)
  9. Planning research to solve engineering problems or to conduct in-depth research on heat treatment. ( hr.)

Learning Outcomes

  1. It is possible to select appropriate heat processes and design various parameters that control the heat processes at an industrial level to improve the properties of metals to have performance suitable for the application.
  2. Able to evaluate and select appropriate methods of quality inspection, both destructive and non-destructive inspection, according to reference standards.
  3. Understand the principles of quality control and quality assurance at the industrial level.
  4. Able to apply knowledge and skills to further develop problem solving in engineering or research in heat treatment.