ENG21 3009
การแช่แข็งและการเก็บรักษาด้วยความเย็น
3(3-0-6)
วิชาบังคับก่อน: ENG21 3003 การถ่ายเทความร้อนสำหรับวิศวกรรมเกษตรและอาหาร
พื้นฐานการทำความเย็น ระบบการทำความเย็น การอัดไอ การดูดซึม การทำความเย็นแบบไครโอจินิค ไซโครเมตริก วัฏจักรการทำความเย็นแบบอัดไอ องค์ประกอบของระบบทำความเย็น เครื่องอัดไอ เครื่องควบแน่น เครื่องทำระเหย หอคอยน้ำ ท่อและอุปกรณ์ประกอบ การควบคุมระบบ การคำนวณภาระความเย็น การออกแบบระบบทำความเย็น การเก็บรักษาผลิตผลเกษตรด้วยความเย็น การแช่เย็นและแช่แข็งอาหาร การคำนวณระยะเวลาในการแช่งแข็ง
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
Freezing and Cold Storage
3(3-0-6)
Prerequisite: ENG21 3003 Heat Transfer for Agricultural and Food Engineering
Principle of refrigeration; refrigeration cycle; system of refrigeration: vapor compression, absorption, cryogenic; components of refrigeration: refrigerant compressor, condenser, evaporator, cooling tower, piping and equipment, controlling system; cooling load calculation; refrigeration systems design; preservation of agricultural products with cold storage; food chilling and freezing; freeing time calculation.
Learning outcomes