Food Processing Engineering

วิศวกรรมกระบวนการผลิตอาหาร

3(3-0-9)

วิชาบังคับก่อน : โดยความเห็นชอบของสาขาวิชา

คุณสมบัติของอาหาร ทฤษฎีการแปรรูป การควบคุมกระบวนการ การเตรียมวัตถุดิบ การลดขนาด การผสม การแยกโดยการหมุนเหวี่ยง การพาสเจอไรซ์ การฆ่าเชื้อ การระเหย การกรอง การคายน้ำ การอบและการคั่ว การทอด การทำให้เย็น การแช่แข็ง การเก็บรักษาในบรรยากาศที่ควบคุม การเคลือบ การบรรจุภัณฑ์ การบรรจุภัณฑ์แบบปราศจากเชื้อ การเติมและการปิดผนึก การเปลี่ยนแปลงสถานะ การเก็บรักษาและการ กระจายสินค้า การรับประกันคุณภาพ

เค้าโครงรายวิชา

  1. คุณสมบัติของอาหาร (3 ชม.)
  2. ทฤษฎีการแปรรูปและการควบคุมกระบวนการ (3 ชม.)
  3. การเตรียมวัตถุดิบและการลดขนาด (3 ชม.)
  4. การผสมและการแยกโดยการหมุนเหวี่ยง (3 ชม.)
  5. การพาสเจอไรซ์และการฆ่าเชื้อ (3 ชม.)
  6. การระเหย การกรอง และการคายน้ำ (3 ชม.)
  7. การอบ การคั่ว และการทอด (3 ชม.)
  8. การทำให้เย็น การแช่แข็ง และการเก็บรักษาในบรรยากาศที่ควบคุม (3 ชม.)
  9. การเคลือบ การบรรจุภัณฑ์ และการบรรจุภัณฑ์แบบปราศจากเชื้อ (3 ชม.)
  10. การเติมและการปิดผนึก และการเปลี่ยนแปลงสถานะ (3 ชม.)
  11. การเก็บรักษาและการกระจายสินค้า และการรับประกันคุณภาพ (6 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. เข้าใจหลักการและสามารถออกแบบกระบวนการผลิตอาหาร
  2. เข้าใจหลักการและสามารถออกแบบการบรรจุภัณฑ์ การเก็บรักษาและการกระจายสินค้า และการรับประกันคุณภาพ

 

Food Processing Engineering

Prerequisite : Consent of the School

Properties of food. Theory of food processing and process control. Food processing includes raw material preparation, size reduction, mixing, centrifugation, pasteurization, sterilization, evaporation, filtration, dehydration, baking and roasting, frying, chilling, freezing, controlled atmosphere storage, coating, packaging, aseptic packaging, filling and sealing, transposition, storage and distribution, quality assurance.

Course Outline

  1. Properties of food. (3 hr.)
  2. Theory of food processing and process control. (3 hr.)
  3. Raw material preparation and size reduction. (3 hr.)
  4. Mixing and centrifugation. (3 hr.)
  5. Pasteurization and sterilization. (3 hr.)
  6. Evaporation, filtration and dehydration. (3 hr.)
  7. Baking and roasting and frying. (3 hr.)
  8. Chilling, freezing, controlled atmosphere storage. (3 hr.)
  9. Coating, packaging and aseptic packaging. (3 hr.)
  10. Filling and sealing and transposition. (3 hr.)
  11. Storage and distribution and quality assurance. (6 hr.)

Learning Outcomes

  1. Understand and able to design the food processing.
  2. Understand the principles and able to design packaging, storage, distribution, and quality assurance processes.