Food Process Engineering Laboratory II

ENG21 4201

ปฏิบัติการวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 2

1(033)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 3207 ปฏิบัติการวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 1

การทำแห้ง การสกัดของเหลว การบดลดขนาดและการคัดแยกอนุภาคของแข็ง การฆ่าเชื้อด้วยหม้อต้มฆ่าชื้อ  การกวนและการผสม การกลั่น การกรองด้วยเมมเบรน

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายหลักการทำงานของอุปกรณ์และเครื่องมือที่ใช้ในการแปรรูปอาหาร รวมถึงการปรับค่าองค์ประกอบของเครื่องจักรกลอาหาร
  2. เข้าใจหลักการของการแปรรูปอาหาร การทำแห้ง การสกัดของเหลว การบดลดขนาดและการคัดแยกอนุภาคของแข็ง การวิเคราะห์การคัดขนาด การฆ่าเชื้อด้วยหม้อต้มฆ่าชื้อ การกวนและการผสม การกลั่น และการกรองด้วยเมมเบรน
  3. ควบคุม ปรับตั้งเครื่องจักรกลอาหาร เพื่อให้อาหารมีกระบวนการแปรรูปทางวิศวกรรมที่เหมาะสม
  4. สืบค้นข้อมูลที่เกี่ยววิศวกรรมการแปรรูปอาหาร ประมวลผลข้อมูลเชิงสถิติ นำเสนอในรูปแบบรายงาน และทำงานเป็นทีมได้

Food Process Engineering Laboratory II

1(0-3-3)

Prerequisite:  ENG21 3207 Food Process Engineering Laboratory I

Drying; liquid extraction; solid particle reduction and solid particle separation; sieving analysis; retorting; agitation and mixing; distillation; membrane separation.

Learning outcomes

  1. Explain the operational principles of the instrument and machines used in food processing, including process variables of the food processing machines.
  2. Explain the principles of food processing, drying, liquid extraction, solid particle reduction and solid particle separation, sieving analysis, retorting, agitation and mixing; distillation and membrane separation.
  3. Operate, adjust, and solving problems the food machinery setting mechanism so that the feed has the proper food process engineering.
  4. Search information about food process engineering, process statistical data, and present results in reports, including working as a team.