ENG21 4201
ปฏิบัติการวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 2
1(0–3–3)
วิชาบังคับก่อน: ENG21 3207 ปฏิบัติการวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 1
การทำแห้ง การสกัดของเหลว การบดลดขนาดและการคัดแยกอนุภาคของแข็ง การฆ่าเชื้อด้วยหม้อต้มฆ่าชื้อ การกวนและการผสม การกลั่น การกรองด้วยเมมเบรน
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- อธิบายหลักการทำงานของอุปกรณ์และเครื่องมือที่ใช้ในการแปรรูปอาหาร รวมถึงการปรับค่าองค์ประกอบของเครื่องจักรกลอาหาร
- เข้าใจหลักการของการแปรรูปอาหาร การทำแห้ง การสกัดของเหลว การบดลดขนาดและการคัดแยกอนุภาคของแข็ง การวิเคราะห์การคัดขนาด การฆ่าเชื้อด้วยหม้อต้มฆ่าชื้อ การกวนและการผสม การกลั่น และการกรองด้วยเมมเบรน
- ควบคุม ปรับตั้งเครื่องจักรกลอาหาร เพื่อให้อาหารมีกระบวนการแปรรูปทางวิศวกรรมที่เหมาะสม
- สืบค้นข้อมูลที่เกี่ยววิศวกรรมการแปรรูปอาหาร ประมวลผลข้อมูลเชิงสถิติ นำเสนอในรูปแบบรายงาน และทำงานเป็นทีมได้
Food Process Engineering Laboratory II
1(0-3-3)
Prerequisite: ENG21 3207 Food Process Engineering Laboratory I
Drying; liquid extraction; solid particle reduction and solid particle separation; sieving analysis; retorting; agitation and mixing; distillation; membrane separation.
Learning outcomes
- Explain the operational principles of the instrument and machines used in food processing, including process variables of the food processing machines.
- Explain the principles of food processing, drying, liquid extraction, solid particle reduction and solid particle separation, sieving analysis, retorting, agitation and mixing; distillation and membrane separation.
- Operate, adjust, and solving problems the food machinery setting mechanism so that the feed has the proper food process engineering.
- Search information about food process engineering, process statistical data, and present results in reports, including working as a team.