Food Process Engineering Laboratory I

ENG21 3207

ปฏิบัติการวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 1

1(033)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 3202 หลักวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 1

หลักการทำงานของอุปกรณ์และเครื่องมือที่ใช้แปรรูปอาหารและการปรับค่าองค์ประกอบของเครื่องจักรกลอาหาร การวัดสมบัติทางกายภาพและความร้อนของอาหาร ความหนืดของอาหารเหลว เนื้อสัมผัส การระเหย  การอัดพอง การแช่แข็งและการละลาย

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายหลักการทำงานของอุปกรณ์และเครื่องมือที่ใช้ในการแปรรูปอาหาร รวมถึงการปรับค่าองค์ประกอบของเครื่องจักรกลอาหารได้
  2. ควบคุม ปรับตั้งเครื่องจักรกลอาหาร เพื่อให้อาหารมีสมบัติทางกายภาพ ความร้อน และสมบัติทางวิทยากระแสของอาหารที่เหมาะสม
  3. สืบค้นข้อมูลที่เกี่ยววิศวกรรมการแปรรูปอาหาร ประมวลผลข้อมูลเชิงสถิติ นำเสนอในรูปแบบรายงาน และทำงานเป็นทีมได้

Food Process Engineering Laboratory I

1(033)

Prerequisite:  ENG21 3202 Principles of Food Process Engineering I

Study on operational principles of the instrument and machines used in food processing; process variables of the food processing machines; physical, thermal and rheological properties of food materials: viscosity, texture, color, porosity, density, etc; evaporation; extrusions; freezing and thawing.

Learning outcomes

  1. Explain the operational principles of the instrument and machines used in food processing, including process variables of the food processing machines.
  2. Operate, adjust, and solving problems the food machinery setting mechanism so that the food has the proper physical, thermal and rheological properties.
  3. Search information about food process engineering, process statistical data, and present results in reports, including working as a team.