เทคโนโลยีการหมัก
3(3-0-9)
วิชาบังคับก่อน : โดยความเห็นชอบของสาขาวิชา
ระบบการหมัก การเลี้ยงเชื้อแบบต่อเนื่องและไม่ต่อเนื่อง วัตถุดิบของการหมัก การหมักผลิตภัณฑ์อาหาร การออกแบบถังหมัก เครื่องมือวัดและควบคุม การเติมอากาศและกวนสาร การจำลองแบบของขบวนการหมัก การนำสารกลับมาใช้ใหม่และการทำให้ผลิตภัณฑ์จากขบวนการหมักบริสุทธิ์
เค้าโครงรายวิชา
- ระบบการหมัก (4 ชม.)
- วัตถุดิบของการหมัก (4 ชม.)
- การหมักผลิตภัณฑ์อาหาร (6 ชม.)
- การออกแบบถังหมัก (10 ชม.)
- การจำลองแบบของขบวนการหมัก (6 ชม.)
- การนำสารกลับมาใช้ใหม่และการทำให้บริสุทธิ์ (6 ชม.)
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- รู้และเข้าใจหลักการการหมัก วัตถุดิบของการหมัก การหมักผลิตภัณฑ์อาหาร เครื่องมือวัดและควบคุม การเติมอากาศและกวนสารในถังหมัก
- สามารถสร้างแบบจำลองและออกแบบถังหมักและระบบนำสารกลับมาใช้ใหม่และการทำให้บริสุทธิ์ได้
Fermentation Technology
Prerequisite : Consent of the School
Fermentation systems. Batch and continuous culture. Raw materials for fermentation. Fermentation in food industry. Design of a fermenter. Instrumentation and control. Aeration and agitation. Fermentation modeling. Recovery and purification of fermentation products.
Course Outline
- Types of fermentors. (4 hr.)
- Fermentation raw materials. (4 hr.)
- Fermentation in food industry. (6 hr.)
- Design of a fermentor. (6 hr.)
- Fermentation modeling. (6 hr.)
- Recovery and purification. (10 hr.)
Learning Outcomes
- Know and understand the principle of fermentation, raw materials for fermentation, fermentation in food industry, instrumentation and control, aeration and agitation in fermenters.
- Able to model and design fermentors and recovery and purification systems.