Fermentation Technology

เทคโนโลยีการหมัก

3(3-0-9)

วิชาบังคับก่อน : โดยความเห็นชอบของสาขาวิชา

ระบบการหมัก การเลี้ยงเชื้อแบบต่อเนื่องและไม่ต่อเนื่อง วัตถุดิบของการหมัก การหมักผลิตภัณฑ์อาหาร การออกแบบถังหมัก เครื่องมือวัดและควบคุม การเติมอากาศและกวนสาร การจำลองแบบของขบวนการหมัก การนำสารกลับมาใช้ใหม่และการทำให้ผลิตภัณฑ์จากขบวนการหมักบริสุทธิ์

เค้าโครงรายวิชา

  1. ระบบการหมัก (4 ชม.)
  2. วัตถุดิบของการหมัก (4 ชม.)
  3. การหมักผลิตภัณฑ์อาหาร (6 ชม.)
  4. การออกแบบถังหมัก (10 ชม.)
  5. การจำลองแบบของขบวนการหมัก (6 ชม.)
  6. การนำสารกลับมาใช้ใหม่และการทำให้บริสุทธิ์ (6 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. รู้และเข้าใจหลักการการหมัก วัตถุดิบของการหมัก การหมักผลิตภัณฑ์อาหาร เครื่องมือวัดและควบคุม การเติมอากาศและกวนสารในถังหมัก
  2. สามารถสร้างแบบจำลองและออกแบบถังหมักและระบบนำสารกลับมาใช้ใหม่และการทำให้บริสุทธิ์ได้

 

Fermentation Technology

Prerequisite : Consent of the School

Fermentation systems. Batch and continuous culture. Raw materials for fermentation. Fermentation in food industry. Design of a fermenter. Instrumentation and control. Aeration and agitation. Fermentation modeling. Recovery and purification of fermentation products.

Course Outline

  1. Types of fermentors. (4 hr.)
  2. Fermentation raw materials. (4 hr.)
  3. Fermentation in food industry. (6 hr.)
  4. Design of a fermentor. (6 hr.)
  5. Fermentation modeling. (6 hr.)
  6. Recovery and purification. (10 hr.)

Learning Outcomes

  1. Know and understand the principle of fermentation, raw materials for fermentation, fermentation in food industry, instrumentation and control, aeration and agitation in fermenters.
  2. Able to model and design fermentors and recovery and purification systems.