Drying and Storage of Agricultural Products

การทำแห้งและการเก็บรักษาผลิตผลเกษตร

3(306)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 3102 วิศวกรรมการแปรรูปทางการเกษตร หรือ ENG21 3202 หลักวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 1

ทฤษฎีการทำแห้ง  หลักการเคลื่อนที่ของอากาศ การอบแห้งผลเกษตรด้วยลมร้อน การหาปริมาณความชื้นวัสดุ ปริมาณความชื้นสมดุล ชนิดของเครื่องอบแห้ง การออกแบบเครื่องทำแห้ง การประเมินคุณภาพผลิตภัณฑ์อบแห้งและประสิทธิภาพการอบแห้ง วิธีการเก็บรักษาผลิตผลเกษตร

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายหลักการทำแห้งและเก็บรักษาผลิตผลทางการเกษตรได้
  2. เลือกใช้เครื่องอบแห้งให้เหมาะสมกับผลิตภัณฑ์ที่ต้องการทำแห้งได้
  3. ออกแบบเครื่องอบแห้งสำหรับอบแห้งผลิตผลทางการเกษตรและอาหารได้

Drying and Storage of Agricultural Products

3(3-0-6)

Prerequisite:  ENG21 3102 Agricultural Process Engineering or ENG21 3202 Principles of Food Process Engineering I

Theory of drying; principles of air flow; drying of agricultural products by hot air; moisture content determination; equilibrium moisture content; types of dryers; design of dryers; assessment of dried product qualities and efficiency of drying; storage of agricultural products.

Learning outcomes

  1. Explain principle of drying and storage of agricultural products.
  2. Select the suitable dryer for drying products.
  3. Design the dryer for drying of agricultural and food products.