Dairy Process Engineering

วิศวกรรมการแปรรูปนมและผลิตภัณฑ์นม

3(306)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 3205 หลักวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 2

                    การประยุกต์หลักการแยกทางกลในอุตสาหกรรมผลิตภัณฑ์นม การออกแบบเครื่องเหวี่ยงแยก การกรองโดยละเอียดและเครื่องโฮโมจิไนซ์ การออกแบบกระบวนการให้ความร้อนแบบพาสเจอร์ไรซ์ สเตอริไรซ์ และยูเอชที ในอุตสาหกรรมผลิตภัณฑ์นม เครื่องมือผลิตเนย ไอศกรีม นมเปรี้ยว การล้างทำความสะอาดแบบไม่ต้องถอดอุปกรณ์และการบรรจุผลิตภัณฑ์นม

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. เข้าใจหลักการแปรรูป การบรรจุและการเก็บรักษาในการทำผลิตภัณฑ์นม รวมถึงการทำความสะอาดอุปกรณ์แบบไม่ต้องถอด
  2. อธิบายกระบวนการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม การบรรจุและการเก็บรักษาผลิตภัณฑ์นม รวมถึงการทำความสะอาดอุปกรณ์โดยไม่ต้องถอดได้
  3. ออกแบบกระบวนการแปรรูปผลิตภัณฑ์นมได้

Dairy Process Engineering

3(306)

Prerequisite:  ENG21 3205 Principles of Food Process Engineering II

Application of mechanical separation in dairy product industry; design of centrifuge equipments especially milk fat centrifuge; ultrafiltration and homogenizer; design of thermal processing for pasteurization; sterilization and ultrahigh temperature in dairy product industry; equipments of cheese making; ice cream; yoghurt; cleaning in place and dairy products packaging.

Learning outcomes

  1. Understand the principles of processing, Packaging and the storage of milk products according to cleaning in place (CIP).
  2. Explain the processing of milk product, packaging and milk product storage, CIP.
  3. Design the processed of milk product.