Agricultural and Food Engineering Laboratory I

ปฏิบัติการวิศวกรรมเกษตรและอาหาร 1

1(03-3)

วิชาบังคับก่อน: SCI05 1001 ฟิสิกส์ 1

หลักการศึกษาด้านปฏิบัติการทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร การวัดความดัน อุณหภูมิ ความเครียด การทดสอบแรงดึง แรงบิด ความล้าของวัสดุ การวัดการไหลและความเร็วของของไหล            การทดสอบการนำและการพาความร้อน การวัดค่าความร้อน การหาค่าความชื้นในวัสดุเกษตรและอาหาร

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายหลักพื้นฐานการวัดของเครื่องมือวัดชนิดต่าง ๆ สำหรับงานทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร
  2. ใช้เครื่องมือทดสอบคุณสมบัติพื้นฐานต่าง ๆ ทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร อธิบายความแตกต่างของคุณสมบัติพื้นฐานต่างๆ ทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร
  3. สอบเทียบเครื่องมือวัด รวมถึงการปรับแก้เพื่อความถูกต้องของการวัดค่าพื้นฐานทางวิศวกรรม
  4. สืบค้นข้อมูลที่เกี่ยวข้องกับปฏิบัติการวิศวกรรมเกษตรและอาหาร ประมวลผลข้อมูลเชิงสถิติ นำเสนอในรูปแบบรายงาน และทำงานเป็นทีมได้

Agricultural and Food Engineering Laboratory I

1(0-3-3)

Prerequisite:  SCI05 1001 Physics I

Principles of agricultural and food engineering laboratory; pressure, temperature and strain measurements; tension, torque and fatigue tests; fluid flow and velocity measurements; heat conduction and convection tests; heating value measurement, moisture content of agricultural and food materials measurement.

Learning outcomes

  1. Explain the basic measuring principles of different measuring instruments for agricultural and food engineering.
  2. Able to use various instruments for testing basic properties concerned with agricultural and food engineering.
  3. Calibrate measuring instruments including adjustments for the accuracy of the measurement of the engineering basis.
  4. Search information about agricultural and food engineering laboratory, process statistical data, and present results in reports, including working as a team.