ปฏิบัติการวิศวกรรมเกษตรและอาหาร 1
1(0–3-3)
วิชาบังคับก่อน: SCI05 1001 ฟิสิกส์ 1
หลักการศึกษาด้านปฏิบัติการทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร การวัดความดัน อุณหภูมิ ความเครียด การทดสอบแรงดึง แรงบิด ความล้าของวัสดุ การวัดการไหลและความเร็วของของไหล การทดสอบการนำและการพาความร้อน การวัดค่าความร้อน การหาค่าความชื้นในวัสดุเกษตรและอาหาร
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- อธิบายหลักพื้นฐานการวัดของเครื่องมือวัดชนิดต่าง ๆ สำหรับงานทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร
- ใช้เครื่องมือทดสอบคุณสมบัติพื้นฐานต่าง ๆ ทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร อธิบายความแตกต่างของคุณสมบัติพื้นฐานต่างๆ ทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร
- สอบเทียบเครื่องมือวัด รวมถึงการปรับแก้เพื่อความถูกต้องของการวัดค่าพื้นฐานทางวิศวกรรม
- สืบค้นข้อมูลที่เกี่ยวข้องกับปฏิบัติการวิศวกรรมเกษตรและอาหาร ประมวลผลข้อมูลเชิงสถิติ นำเสนอในรูปแบบรายงาน และทำงานเป็นทีมได้
Agricultural and Food Engineering Laboratory I
1(0-3-3)
Prerequisite: SCI05 1001 Physics I
Principles of agricultural and food engineering laboratory; pressure, temperature and strain measurements; tension, torque and fatigue tests; fluid flow and velocity measurements; heat conduction and convection tests; heating value measurement, moisture content of agricultural and food materials measurement.
Learning outcomes
- Explain the basic measuring principles of different measuring instruments for agricultural and food engineering.
- Able to use various instruments for testing basic properties concerned with agricultural and food engineering.
- Calibrate measuring instruments including adjustments for the accuracy of the measurement of the engineering basis.
- Search information about agricultural and food engineering laboratory, process statistical data, and present results in reports, including working as a team.