Advanced Texture Technologies for Agricultural and Food Material Research

เทคโนโลยีเนื้อสัมผัสขั้นสูงสำหรับการวิจัยวัสดุเกษตรและอาหาร

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

แบบจำลองเชิงกลของวัสดุเกษตรและอาหาร การทดสอบเนื้อสัมผัสเชิงวัตถุ ปัจจัยที่มีผลต่อเนื้อสัมผัสของวัสดุเกษตรและอาหาร กรณีศึกษาการประยุกต์ใช้เทคโนโลยีเนื้อสัมผัสในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหาร ความสัมพันธ์ของสมบัติทางเนื้อสัมผัสกับสมบัติอื่น ๆ ผลของกระบวนการแปรรูปขั้นสูงต่อเนื้อสัมผัส การวิเคราะห์เนื้อสัมผัสด้วยเทคโนโลยีขั้นสูง และการพัฒนาโครงงานวิจัยเกี่ยวกับเนื้อสัมผัสเพื่อแก้ปัญหาในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหาร

เค้าโครงรายวิชา

  1. แบบจำลองเชิงกลของวัสดุเกษตรและอาหาร (8 ชม.)
  2. การทดสอบเนื้อสัมผัสเชิงวัตถุ (8 ชม.)
  3. ปัจจัยที่มีผลต่อเนื้อสัมผัสของวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
  4. กรณีศึกษาการประยุกต์ใช้เทคโนโลยีเนื้อสัมผัสในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
  5. ความสัมพันธ์ของสมบัติทางเนื้อสัมผัสกับสมบัติอื่นๆ (4 ชม.)
  6. ผลของกระบวนการแปรรูปขั้นสูงต่อเนื้อสัมผัส (4 ชม.)
  7. การวิเคราะห์เนื้อสัมผัสด้วยเทคโนโลยีขั้นสูง (4 ชม.)
  8. การพัฒนาโครงงานวิจัยเกี่ยวกับเนื้อสัมผัสเพื่อแก้ปัญหาในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหาร (12 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. นักศึกษาสามารถประยุกต์ใช้เทคโนโลยีขั้นสูงในการวิเคราะห์เนื้อสัมผัสเพื่อแก้ปัญหาในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหารได้
  2. นักศึกษาสามารถออกแบบและพัฒนาโครงงานวิจัยเกี่ยวกับเนื้อสัมผัสของวัสดุเกษตรและอาหาร เพื่อแก้ปัญหาในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหารได้
  3. นักศึกษาสามารถสืบค้นและนำเสนอข้อมูลความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีเนื้อสัมผัสในอุตสาหกรรมเกษตรและอาหารได้

 

Advanced Texture Technologies for Agricultural and Food Material Research

Prerequisite : None

Mechanical modeling of agricultural and food materials, instrumental texture analysis, factors affecting the texture of agricultural and food materials, case studies on the application of texture technologies in the agricultural and food industries, the relationship between texture properties and other material properties, the effects of advanced processing technologies on texture, advanced texture analysis technologies, and the development of texture research projects to solve problems in the agricultural and food industries.

Course Outline

  1. Mechanical modeling of agricultural and food materials. (8 hr.)
  2. Instrumental texture analysis. (8 hr.)
  3. Factors affecting the texture of agricultural and food materials. (4 hr.)
  4. Case studies on the application of texture technologies in the agricultural and food industries. (4 hr.)
  5. Relationship between texture properties and other material properties. (4 hr.)
  6. Effects of advanced processing technologies on texture. (4 hr.)
  7. Advanced texture analysis technologies. (4 hr.)
  8. Development of texture research projects to solve problems in the agricultural and food industries. (12 hr.)

Learning Outcomes

  1. Students can apply advanced technologies in texture analysis to solve problems in the agricultural and food industries.
  2. Students can design and develop research projects on the texture of agricultural and food materials to address problems in the agricultural and food industries.
  3. Students can research and present advancements in texture technologies in the agricultural and food industries.