Advanced Technologies in Dairy Product Processing

เทคโนโลยีขั้นสูงในการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

เทคโนโลยีแปรรูปสมัยใหม่ในอุตสาหกรรมนม สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ให้ประโยชน์เชิงหน้าที่ สมบัติทางวิทยากระแสและโครงสร้างระดับจุลภาคของผลิตภัณฑ์นม การประเมินคุณภาพด้านประสาทสัมผัส การคำนวณอายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์นม และกรณีศึกษาที่ประยุกต์ใช้นวัตกรรมแปรรูปผลิตภัณฑ์นมในอุตสาหกรรม

เค้าโครงรายวิชา

  1. เทคโนโลยีแปรรูปสมัยใหม่ในอุตสาหกรรมนม (12 ชม.)
  2. สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ให้ประโยชน์เชิงหน้าที่ (4 ชม.)
  3. สมบัติทางวิทยากระแสและโครงสร้างระดับจุลภาคของผลิตภัณฑ์นม (8 ชม.)
  4. การประเมินคุณภาพด้านประสาทสัมผัส (4 ชม.)
  5. การคำนวณอายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์นม (8 ชม.)
  6. กรณีศึกษาที่ประยุกต์ใช้นวัตกรรมแปรรูปผลิตภัณฑ์นมในอุตสาหกรรม (12 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. นักศึกษาสามารถประยุกต์ใช้เทคโนโลยีแปรรูปสมัยใหม่ในกระบวนการผลิตผลิตภัณฑ์นมได้
  2. นักศึกษาสามารถวิเคราะห์ผลของการใช้เทคโนโลยีการแปรรูปนมสมัยใหม่ต่อคุณภาพของผลิตภัณฑ์นมได้
  3. นักศึกษาสามารถสืบค้นและนำเสนอข้อมูลเกี่ยวกับเทคโนโลยีแปรรูปผลิตภัณฑ์นมในอุตสาหกรรมได้

 

Advanced Technologies in Dairy Product Processing

Prerequisite : None

Emerging processing technologies in the dairy industry, bioactive compounds with functional benefits, rheological properties and microstructural characteristics of dairy products, sensory quality evaluation, shelf-life evaluation of dairy products, and case studies on the application of innovative dairy processing technologies in the industry.

Course Outline

  1. Emerging processing technologies in the dairy industry. (12 hr.)
  2. Bioactive compounds with functional benefits. (4 hr.)
  3. Rheological properties and microstructural characteristics of dairy products. (8 hr.)
  4. Sensory quality evaluation. (4 hr.)
  5. Shelf-life evaluation of dairy products. (8 hr.)
  6. Case studies on the application of innovative dairy processing technologies in the industry. (12 hr.)

Learning Outcomes

  1. Students can apply emerging processing technologies in the production of dairy products.
  2. Students can analyze the effects of modern dairy processing technologies on the quality of dairy products.
  3. Students can research and present information about dairy product processing technologies in the industry.