เทคโนโลยีขั้นสูงในการแปรรูปผลิตภัณฑ์นม
4(4-0-12)
วิชาบังคับก่อน : ไม่มี
เทคโนโลยีแปรรูปสมัยใหม่ในอุตสาหกรรมนม สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ให้ประโยชน์เชิงหน้าที่ สมบัติทางวิทยากระแสและโครงสร้างระดับจุลภาคของผลิตภัณฑ์นม การประเมินคุณภาพด้านประสาทสัมผัส การคำนวณอายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์นม และกรณีศึกษาที่ประยุกต์ใช้นวัตกรรมแปรรูปผลิตภัณฑ์นมในอุตสาหกรรม
เค้าโครงรายวิชา
- เทคโนโลยีแปรรูปสมัยใหม่ในอุตสาหกรรมนม (12 ชม.)
- สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพที่ให้ประโยชน์เชิงหน้าที่ (4 ชม.)
- สมบัติทางวิทยากระแสและโครงสร้างระดับจุลภาคของผลิตภัณฑ์นม (8 ชม.)
- การประเมินคุณภาพด้านประสาทสัมผัส (4 ชม.)
- การคำนวณอายุการเก็บรักษาของผลิตภัณฑ์นม (8 ชม.)
- กรณีศึกษาที่ประยุกต์ใช้นวัตกรรมแปรรูปผลิตภัณฑ์นมในอุตสาหกรรม (12 ชม.)
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- นักศึกษาสามารถประยุกต์ใช้เทคโนโลยีแปรรูปสมัยใหม่ในกระบวนการผลิตผลิตภัณฑ์นมได้
- นักศึกษาสามารถวิเคราะห์ผลของการใช้เทคโนโลยีการแปรรูปนมสมัยใหม่ต่อคุณภาพของผลิตภัณฑ์นมได้
- นักศึกษาสามารถสืบค้นและนำเสนอข้อมูลเกี่ยวกับเทคโนโลยีแปรรูปผลิตภัณฑ์นมในอุตสาหกรรมได้
Advanced Technologies in Dairy Product Processing
Prerequisite : None
Emerging processing technologies in the dairy industry, bioactive compounds with functional benefits, rheological properties and microstructural characteristics of dairy products, sensory quality evaluation, shelf-life evaluation of dairy products, and case studies on the application of innovative dairy processing technologies in the industry.
Course Outline
- Emerging processing technologies in the dairy industry. (12 hr.)
- Bioactive compounds with functional benefits. (4 hr.)
- Rheological properties and microstructural characteristics of dairy products. (8 hr.)
- Sensory quality evaluation. (4 hr.)
- Shelf-life evaluation of dairy products. (8 hr.)
- Case studies on the application of innovative dairy processing technologies in the industry. (12 hr.)
Learning Outcomes
- Students can apply emerging processing technologies in the production of dairy products.
- Students can analyze the effects of modern dairy processing technologies on the quality of dairy products.
- Students can research and present information about dairy product processing technologies in the industry.