เทคโนโลยีการแปรรูปขั้นสูงของวัสดุเกษตรและอาหาร
4(4-0-12)
วิชาบังคับก่อน : ไม่มี
เทคโนโลยีสีเขียวสำหรับการแปรรูปวัสดุเกษตรและอาหาร สมบัติทางกายภาพ และสมบัติทางวิทยากระแสของวัสดุเกษตรและอาหาร การแปรรูปคาร์โบไฮเดรต การแปรรูปโปรตีน การแปรรูปน้ำมันและเมล็ดพืชน้ำมัน การแปรรูปชีวมวล และการประยุกต์ใช้เทคนิคการตรวจวิเคราะห์โครงสร้างในวัสดุเกษตรและอาหาร
เค้าโครงรายวิชา
- สมดุลของมวลสารและพลังงานในกระบวนการแปรรูปอาหาร (8 ชม.)
- สมบัติทางกายภาพ และสมบัติทางวิทยากระแสของวัสดุเกษตรและอาหาร (8 ชม.)
- การแปรรูปคาร์โบไฮเดรต (8 ชม.)
- การแปรรูปโปรตีน (8 ชม.)
- การแปรรูปน้ำมันและเมล็ดพืชน้ำมัน (8 ชม.)
- การแปรรูปชีวมวล (4 ชม.)
- การประยุกต์ใช้เทคนิคการตรวจวิเคราะห์โครงสร้างในวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- นักศึกษาสามารถประยุกต์ใช้เทคโนโลยีสีเขียวสำหรับการแปรรูปวัสดุเกษตรและอาหารได้
- นักศึกษาสามารถวิเคราะห์ผลการตรวจวิเคราะห์โครงสร้างวัสดุเกษตรและอาหาร เพื่อหาแนวทางการปรับปรุงกระบวนการแปรรูปหรือคุณภาพผลิตภัณฑ์จากวัสดุเกษตรและอาหารได้
- นักศึกษาสามารถสืบค้นและนำเสนอข้อมูลความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีการแปรรูปขั้นสูงของวัสดุเกษตรและอาหารได้
Advanced Processing Technologies for Agricultural and Food Materials
Prerequisite : None
Green technologies for agricultural and food material processing, physical and rheological characteristics of agricultural and food materials, carbohydrate processing, protein processing, oil and oilseed processing, biomass processing, and applications of structural analysis techniques in agricultural materials.
Course Outline
- Green technologies for agricultural and food material processing. (8 hr.)
- Physical and rheological characteristics of agricultural and food materials. (8 hr.)
- Carbohydrate processing. (8 hr.)
- Protein processing. (8 hr.)
- Oil and oilseed processing. (8 hr.)
- Biomass processing. (4 hr.)
- Applications of structural analysis techniques in agricultural materials. (4 hr.)
Learning Outcomes
- Students can apply green technologies in processing of agricultural and food materials.
- Students can analyze the results of structural analysis on agricultural and food materials to improve processing methods and product quality.
- Students can research and present advancements in advanced processing technologies for agricultural and food materials.