วิศวกรรมการแปรรูปนมและผลิตภัณฑ์นม
3(3–0–6)
วิชาบังคับก่อน: ENG21 3205 หลักวิศวกรรมการแปรรูปอาหาร 2
การประยุกต์หลักการแยกทางกลในอุตสาหกรรมผลิตภัณฑ์นม การออกแบบเครื่องเหวี่ยงแยก การกรองโดยละเอียดและเครื่องโฮโมจิไนซ์ การออกแบบกระบวนการให้ความร้อนแบบพาสเจอร์ไรซ์ สเตอริไรซ์ และยูเอชที ในอุตสาหกรรมผลิตภัณฑ์นม เครื่องมือผลิตเนย ไอศกรีม นมเปรี้ยว การล้างทำความสะอาดแบบไม่ต้องถอดอุปกรณ์และการบรรจุผลิตภัณฑ์นม
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
Dairy Process Engineering
3(3–0–6)
Prerequisite: ENG21 3205 Principles of Food Process Engineering II
Application of mechanical separation in dairy product industry; design of centrifuge equipments especially milk fat centrifuge; ultrafiltration and homogenizer; design of thermal processing for pasteurization; sterilization and ultrahigh temperature in dairy product industry; equipments of cheese making; ice cream; yoghurt; cleaning in place and dairy products packaging.
Learning outcomes