Advanced Technology in Agricultural and Food Product Packaging

เทคโนโลยีขั้นสูงในการบรรจุผลผลิตเกษตรและอาหาร

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

ส่วนประกอบและกระบวนการในเรือนบรรจุ ทฤษฎีการบรรจุผลผลิตเกษตรและอาหาร ปัญหาในการขนส่งทางเรือและทางอากาศ วิธีการและการควบคุมคุณภาพสำหรับการบรรจุ เศรษฐศาสตร์ของการตลาดผลผลิตเกษตรและอาหาร อิทธิพลของการขนส่งต่อผลผลิตเกษตรและอาหารในภาชนะบรรจุ การออกแบบบรรจุภัณฑ์ ส่วนประกอบและการทำงานของเครื่องบรรจุผลผลิตเกษตรและอาหาร การออกแบบเรือนบรรจุขั้นสูง

เค้าโครงรายวิชา

  1. ส่วนประกอบและกระบวนการในเรือนบรรจุ (6 ชม.)
  2. ทฤษฎีการบรรจุผลผลิตเกษตรและอาหาร (6 ชม.)
  3. ปัญหาในการขนส่งทางเรือและทางอากาศ (4 ชม.)
  4. วิธีการและการควบคุมคุณภาพสำหรับการบรรจุ (6 ชม.)
  5. เศรษฐศาสตร์ของการตลาดผลผลิตเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
  6. อิทธิพลของการขนส่งต่อผลผลิตเกษตรและอาหารในภาชนะบรรจุ (4 ชม.)
  7. การออกแบบบรรจุภัณฑ์ขั้นสูง (6 ชม.)
  8. ส่วนประกอบและการทำงานของเครื่องบรรจุผลผลิตเกษตรและอาหาร (6 ชม.)
  9. การออกแบบเรือนบรรจุขั้นสูง (6 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. นักศึกษาสามารถแก้ไขปัญหาอย่างเป็นระบบในด้านบรรจุภัณฑ์อาหารและการจัดการในโรงเรือนบรรจุผลิตผลเกษตรได้อย่างมีเหตุผล
  2. นักศึกษาสามารถวิเคราะห์กระบวนการคัดแยกและบรรจุผลิตผลเกษตรและอาหารได้อย่างคุ้มค่าทางเศรษฐศาสตร์
  3. นักศึกษาสามารถใช้เครื่องมือคำนวณในการวิเคราะห์และออกแบบโรงเรือนบรรจุและบรรจุภัณฑ์ผลิตผลเกษตรและอาหารได้
  4. นักศึกษาสามารถใช้ความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีเพื่อการบรรจุผลิตผลเกษตรและอาหารได้
  5. นักศึกษาสามารถทำงานร่วมกับผู้อื่นในการนำเสนอนวัตกรรมด้านเทคโนโลยีการบรรจุผลิตผลเกษตรและอาหารได้

 

Advanced Technology in Agricultural and Food Product Packaging

Prerequisite : None

Components and process in packaging house; theory of agricultural and food products packaging; problems in surface and air transportations; means and quality control for packaging; economics of agricultural and food products marketing; influence of transportation on the product inside package; advanced packaging design; components and operations of agricultural and food products packing machine; advanced packing house design.

Course Outline

  1. Components and process in packaging house. (6 hr.)
  2. Theory of agricultural and food products packaging. (6 hr.)
  3. Problems in surface and air transportations. (4 hr.)
  4. Means and quality control for packaging. (6 hr.)
  5. Economics of agricultural and food products marketing. (4 hr.)
  6. Influence of transportation on the product inside package. (4 hr.)
  7. Advanced packaging design. (6 hr.)
  8. Components and operations of agricultural and food products packaging machine. (6 hr.)
  9. Advanced packaging house design. (6 hr.)

Learning Outcomes

  1. Students can systematically address issues in food packaging and management inside agricultural packaging facilities.
  2. Students are capable of conducting economic analyses of the packing processes for agricultural and food products.
  3. Students can utilize computational methods for the study and design of agricultural packaging facilities and the packaging process for food products.
  4. Students may utilize advancements in packaging technologies for agricultural and food goods.
  5. Students can team up with peers to propose innovations in agricultural and food packaging technology.