Advanced Engineering Properties of Agricultural and Food Materials

สมบัติทางวิศวกรรมขั้นสูงของวัสดุเกษตรและอาหาร

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

สมบัติทางกายภาพ ไฟฟ้า เชิงกล และชีวเคมีของวัสดุเกษตรและอาหาร สมบัติทางรีโอโลยีของวัสดุอาหารเหลวและนอนนิวโตเนียนฟลูอิด ความหนืดของวัสดุอาหารเหลวและกึ่งเหลว สมบัติทางความร้อน การประเมินค่าการนำความร้อนและการส่งผ่านความร้อนของวัสดุอาหาร สมบัติทางความร้อนของวัสดุอาหารที่มีรูพรุนและอาหารแข็ง การแช่แข็งและเวลาในการแช่แข็งของส่วนประกอบที่เป็นน้ำในวัสดุเกษตรและอาหาร พลศาสตร์ของวัสดุเกษตรและอาหาร การเปลี่ยนแปลงคุณสมบัติทางกายภาพและเคมีของวัสดุเกษตร
และอาหารอันเนื่องมาจากกระบวนการทางความร้อนและการแช่แข็งในกระบวนการแปรรูป สมบัติด้านกลิ่น สี คุณภาพทางโภชนาการ และการเปลี่ยนแปลงในกระบวนการแปรรูปอาหาร การตรวจคุณภาพของวัสดุเกษตรและอาหาร

เค้าโครงรายวิชา

  1. สมบัติทางกายภาพ ทางไฟฟ้า เชิงกล และชีวเคมีของวัสดุเกษตรและอาหาร (16 ชม.)
  2. สมบัติทางรีโอโลยีของวัสดุอาหารเหลว และนอนนิวโตเนียนฟลูอิด (4 ชม.)
  3. สมบัติทางความร้อน การประเมินค่าการนำความร้อนและการส่งผ่านความร้อนของวัสดุอาหาร สมบัติทางความร้อนของวัสดุอาหารที่มีรูพรุนและอาหารแข็ง 4 ชม.)
  4. การแช่แข็งและเวลาในการแช่แข็งของส่วนประกอบที่เป็นน้ำในวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
  5. พลศาสตร์ของวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
  6. การเปลี่ยนแปลงสมบัติทางกายภาพของวัสดุเกษตรและอาหารเนื่องจากกระบวนการทางความร้อนและความเย็น (4 ชม.)
  7. สมบัติด้านกลิ่นและสีและการเปลี่ยนแปลงระหว่างกระบวนการแปรรูปอาหาร (4 ชม.)
  8. คุณภาพทางโภชนาการและการเปลี่ยนแปลงระหว่างกระบวนการแปรรูปอาหาร (4 ชม.)
  9. การตรวจสอบคุณภาพของวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. นักศักษาสามารถระบุถึงปัญหาที่เกี่ยวพันกับสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหาร
  2. นักศักษาสามารถวิเคราะห์ลักษณะจำเพาะด้านสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารที่มีความซับซ้อนได้
  3. นักศักษาสามารถสร้างแนวทางแก้ไขปัญหาสินค้าเกษตรและอาหารได้ด้วยวิธีการวิเคราะห์ลักษณะจำเพาะด้านสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารได้
  4. นักศักษาสามารถใช้ความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีเพื่อการตรวจวิเคราะห์สมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารเพื่อการตรวจหาลักษณะจำเพาะที่ซับซ้อนของผลิตภัณฑ์เกษตรและอาหาร
  5. นักศักษาสามารถนำเสนอแนวคิดสำหรับการอธิบายเรื่องลักษณะจำเพาะด้านสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารให้กับผลิตภัณฑ์เกษตรและอาหารได้อย่างชัดเจน

 

Advanced Engineering Properties of Agricultural and Food Materials

Prerequisite : None

Physical, electrical, mechanical and biochemical properties of agricultural and food materials; rheological properties of liquid food material and non-Newtonian fluid; viscosity of liquid and semiliquid food material; thermal properties; determination of thermal conductivity and convection of food material; thermal properties of porous and rigid food materials; freezing and freezing time; water content in agricultural and food materials; dynamic behavior of agricultural and food materials; changes of physical characteristics of agricultural and food materials during heating and cooling processes; sensory characteristics, nutritional quality and changes during food processing; quality determination of agricultural and food materials.

Course Outline

  1. Physical, electrical, mechanical and biochemical properties of agricultural and food materials. (16 hr.)
  2. Rheological properties of liquid food material and non-Newtonian fluid. (4 hr.)
  3. Thermal properties; determination of thermal conductivity and convection of food material; thermal properties of porous and rigid food materials. (4 hr.)
  4. Freezing and freezing time; water content in agricultural and food materials. (4 hr.)
  5. Dynamic behavior of agricultural and food materials. (4 hr.)
  6. Changes of physical characteristics of agricultural and food materials during heating and cooling processes. (4 hr.)
  7. Sensory characteristics and changes during food processing. (4 hr.)
  8. Nutritional quality and changes during food processing. (4 hr.)
  9. Quality determination of agricultural and food materials. (4 hr.)

Learning Outcomes

  1. Students can address issues pertaining to the engineering features of agricultural and food materials.
  2. Students are capable of analyzing the sophisticated engineering characteristics of agricultural and food components.
  3. Students can formulate solutions through the analysis of engineering characteristics of agricultural and food commodities.
  4. Students can leverage technical advancements in the examination of sophisticated engineering characteristics found in agricultural and food products.
  5. Students can propose concepts for enhancing the understanding of engineering characteristics of agricultural and food products.