สมบัติทางวิศวกรรมขั้นสูงของวัสดุเกษตรและอาหาร
4(4-0-12)
วิชาบังคับก่อน : ไม่มี
สมบัติทางกายภาพ ไฟฟ้า เชิงกล และชีวเคมีของวัสดุเกษตรและอาหาร สมบัติทางรีโอโลยีของวัสดุอาหารเหลวและนอนนิวโตเนียนฟลูอิด ความหนืดของวัสดุอาหารเหลวและกึ่งเหลว สมบัติทางความร้อน การประเมินค่าการนำความร้อนและการส่งผ่านความร้อนของวัสดุอาหาร สมบัติทางความร้อนของวัสดุอาหารที่มีรูพรุนและอาหารแข็ง การแช่แข็งและเวลาในการแช่แข็งของส่วนประกอบที่เป็นน้ำในวัสดุเกษตรและอาหาร พลศาสตร์ของวัสดุเกษตรและอาหาร การเปลี่ยนแปลงคุณสมบัติทางกายภาพและเคมีของวัสดุเกษตร
และอาหารอันเนื่องมาจากกระบวนการทางความร้อนและการแช่แข็งในกระบวนการแปรรูป สมบัติด้านกลิ่น สี คุณภาพทางโภชนาการ และการเปลี่ยนแปลงในกระบวนการแปรรูปอาหาร การตรวจคุณภาพของวัสดุเกษตรและอาหาร
เค้าโครงรายวิชา
- สมบัติทางกายภาพ ทางไฟฟ้า เชิงกล และชีวเคมีของวัสดุเกษตรและอาหาร (16 ชม.)
- สมบัติทางรีโอโลยีของวัสดุอาหารเหลว และนอนนิวโตเนียนฟลูอิด (4 ชม.)
- สมบัติทางความร้อน การประเมินค่าการนำความร้อนและการส่งผ่านความร้อนของวัสดุอาหาร สมบัติทางความร้อนของวัสดุอาหารที่มีรูพรุนและอาหารแข็ง 4 ชม.)
- การแช่แข็งและเวลาในการแช่แข็งของส่วนประกอบที่เป็นน้ำในวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
- พลศาสตร์ของวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
- การเปลี่ยนแปลงสมบัติทางกายภาพของวัสดุเกษตรและอาหารเนื่องจากกระบวนการทางความร้อนและความเย็น (4 ชม.)
- สมบัติด้านกลิ่นและสีและการเปลี่ยนแปลงระหว่างกระบวนการแปรรูปอาหาร (4 ชม.)
- คุณภาพทางโภชนาการและการเปลี่ยนแปลงระหว่างกระบวนการแปรรูปอาหาร (4 ชม.)
- การตรวจสอบคุณภาพของวัสดุเกษตรและอาหาร (4 ชม.)
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- นักศักษาสามารถระบุถึงปัญหาที่เกี่ยวพันกับสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหาร
- นักศักษาสามารถวิเคราะห์ลักษณะจำเพาะด้านสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารที่มีความซับซ้อนได้
- นักศักษาสามารถสร้างแนวทางแก้ไขปัญหาสินค้าเกษตรและอาหารได้ด้วยวิธีการวิเคราะห์ลักษณะจำเพาะด้านสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารได้
- นักศักษาสามารถใช้ความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีเพื่อการตรวจวิเคราะห์สมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารเพื่อการตรวจหาลักษณะจำเพาะที่ซับซ้อนของผลิตภัณฑ์เกษตรและอาหาร
- นักศักษาสามารถนำเสนอแนวคิดสำหรับการอธิบายเรื่องลักษณะจำเพาะด้านสมบัติทางวิศวกรรมของวัสดุเกษตรและอาหารให้กับผลิตภัณฑ์เกษตรและอาหารได้อย่างชัดเจน
Advanced Engineering Properties of Agricultural and Food Materials
Prerequisite : None
Physical, electrical, mechanical and biochemical properties of agricultural and food materials; rheological properties of liquid food material and non-Newtonian fluid; viscosity of liquid and semiliquid food material; thermal properties; determination of thermal conductivity and convection of food material; thermal properties of porous and rigid food materials; freezing and freezing time; water content in agricultural and food materials; dynamic behavior of agricultural and food materials; changes of physical characteristics of agricultural and food materials during heating and cooling processes; sensory characteristics, nutritional quality and changes during food processing; quality determination of agricultural and food materials.
Course Outline
- Physical, electrical, mechanical and biochemical properties of agricultural and food materials. (16 hr.)
- Rheological properties of liquid food material and non-Newtonian fluid. (4 hr.)
- Thermal properties; determination of thermal conductivity and convection of food material; thermal properties of porous and rigid food materials. (4 hr.)
- Freezing and freezing time; water content in agricultural and food materials. (4 hr.)
- Dynamic behavior of agricultural and food materials. (4 hr.)
- Changes of physical characteristics of agricultural and food materials during heating and cooling processes. (4 hr.)
- Sensory characteristics and changes during food processing. (4 hr.)
- Nutritional quality and changes during food processing. (4 hr.)
- Quality determination of agricultural and food materials. (4 hr.)
Learning Outcomes
- Students can address issues pertaining to the engineering features of agricultural and food materials.
- Students are capable of analyzing the sophisticated engineering characteristics of agricultural and food components.
- Students can formulate solutions through the analysis of engineering characteristics of agricultural and food commodities.
- Students can leverage technical advancements in the examination of sophisticated engineering characteristics found in agricultural and food products.
- Students can propose concepts for enhancing the understanding of engineering characteristics of agricultural and food products.