Engineering Analysis of Agricultural and Food Processing

การวิเคราะห์วิศวกรรมกระบวนการแปรรูปทางการเกษตรและอาหาร

4(4-0-12)

วิชาบังคับก่อน : ไม่มี

สมดุลของมวลสารและพลังงานในกระบวนการแปรรูปอาหารและผลิตผลทางการเกษตร หลักวิศวกรรมของกระบวนการผลิตวัตถุดิบอาหารและเกษตร ได้แก่ การลดขนาด การแยกอนุภาคทางกล การตกตะกอน การผสมของอาหารแข็งและเหลว ฟลูอิไดเซชั่น การกรอง การอบแห้ง เป็นต้น หลักวิศวกรรมของกระบวนการแปรรูปอาหาร ได้แก่ การแปรรูปอาหารด้วยความร้อน การทำอาหารผง เอกซ์ทรูชัน การทอด การแช่เยือกแข็ง การระเหย การฆ่าเชื้อแบบสเตอริไรเซชันและพาสเจอไรเซชัน เป็นต้น เทคโนโลยีการแปรรูป
อาหารที่ไม่ใช้ความร้อนโดยตรงครอบคลุมเรื่อง การให้ความร้อนด้วยคลื่นไมโครเวฟ คลื่นความถี่วิทยุ โอห์มมิค และการใช้ความดันสูง เป็นต้น

เค้าโครงรายวิชา

  1. สมดุลของมวลสารและพลังงานในกระบวนการแปรรูปอาหาร (6 ชม.)
  2. หลักวิศวกรรมของกระบวนการผลิตวัตถุดิบอาหาร (16 ชม.)
  3. หลักวิศวกรรมของกระบวนการแปรรูปอาหาร (18 ชม.)
  4. เทคโนโลยีการแปรรูปอาหารที่ไม่ใช้ความร้อน (8 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. นักศึกษาสามารถแก้ไขปัญหาในการกระบวนการแปรรูปผลิตผลเกษตรและอาหารโดยใช้หลักวิศวกรรมการแปรรูปทางเกษตรและอาหาร
  2. นักศึกษาสามารถตรวจวิเคราะห์กระบวนการผลิตวัตถุดิบเกษตรและอาหารได้
  3. นักศึกษาสามารถสามารถใช้เครื่องมือคำนวณในการวิเคราะห์และออกแบบกระบวนการแปรรูปผลิตผลเกษตรและอาหารได้
  4. นักศึกษาสามารถประเมินใช้ความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีด้านกระบวนการแปรรูปผลผลิตเกษตรและอาหารได้
  5. นักศักษาสามารถทำงานร่วมกับผู้อื่นในการนำเสนอแนวคิดเพื่อสร้างนวัตกรรมด้านเทคโนโลยีการแปรรูปผลผลิตเกษตรและอาหาร

 

Post-harvest Process Engineering

Prerequisite : None

Energy and material balance in food and agricultural processing. Engineering principles for the production of food and agricultural materials processing: size reduction, mechanical separation, precipitation, agitation and mixing, fluidization, filtration and drying etc. Engineering principles of food processing: thermal processing, extrusion, frying, freezing process, evaporation, food powder processing, sterilization, pasteurization etc. Non-thermal food processing: microwave heating, radio frequency heating, harmonic heating and high-pressure processing etc.

Course Outline

  1. Energy and material balance in food and agricultural processing. (6 hr.)
  2. Engineering principles of food and agricultural material processing. (16 hr.)
  3. Engineering principles of food processing. (18 hr.)
  4. Non-thermal food processing. (8 hr.)

Learning Outcomes

  1. Students can solve issues in the processing of agricultural goods and food by applying principles of agricultural and food processing.
  2. Students can examine the production process of raw materials in agriculture and food.
  3. Students can apply computational tools to evaluate and design agricultural and food processing methodologies.
  4. Students can evaluate advancements in agriculture and food processing technology.
  5. Students can work together with peers to propose concepts for technology innovations in agriculture and food processing.