การวิเคราะห์วิศวกรรมกระบวนการแปรรูปทางการเกษตรและอาหาร
4(4-0-12)
วิชาบังคับก่อน : ไม่มี
สมดุลของมวลสารและพลังงานในกระบวนการแปรรูปอาหารและผลิตผลทางการเกษตร หลักวิศวกรรมของกระบวนการผลิตวัตถุดิบอาหารและเกษตร ได้แก่ การลดขนาด การแยกอนุภาคทางกล การตกตะกอน การผสมของอาหารแข็งและเหลว ฟลูอิไดเซชั่น การกรอง การอบแห้ง เป็นต้น หลักวิศวกรรมของกระบวนการแปรรูปอาหาร ได้แก่ การแปรรูปอาหารด้วยความร้อน การทำอาหารผง เอกซ์ทรูชัน การทอด การแช่เยือกแข็ง การระเหย การฆ่าเชื้อแบบสเตอริไรเซชันและพาสเจอไรเซชัน เป็นต้น เทคโนโลยีการแปรรูป
อาหารที่ไม่ใช้ความร้อนโดยตรงครอบคลุมเรื่อง การให้ความร้อนด้วยคลื่นไมโครเวฟ คลื่นความถี่วิทยุ โอห์มมิค และการใช้ความดันสูง เป็นต้น
เค้าโครงรายวิชา
- สมดุลของมวลสารและพลังงานในกระบวนการแปรรูปอาหาร (6 ชม.)
- หลักวิศวกรรมของกระบวนการผลิตวัตถุดิบอาหาร (16 ชม.)
- หลักวิศวกรรมของกระบวนการแปรรูปอาหาร (18 ชม.)
- เทคโนโลยีการแปรรูปอาหารที่ไม่ใช้ความร้อน (8 ชม.)
ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
- นักศึกษาสามารถแก้ไขปัญหาในการกระบวนการแปรรูปผลิตผลเกษตรและอาหารโดยใช้หลักวิศวกรรมการแปรรูปทางเกษตรและอาหาร
- นักศึกษาสามารถตรวจวิเคราะห์กระบวนการผลิตวัตถุดิบเกษตรและอาหารได้
- นักศึกษาสามารถสามารถใช้เครื่องมือคำนวณในการวิเคราะห์และออกแบบกระบวนการแปรรูปผลิตผลเกษตรและอาหารได้
- นักศึกษาสามารถประเมินใช้ความก้าวหน้าทางเทคโนโลยีด้านกระบวนการแปรรูปผลผลิตเกษตรและอาหารได้
- นักศักษาสามารถทำงานร่วมกับผู้อื่นในการนำเสนอแนวคิดเพื่อสร้างนวัตกรรมด้านเทคโนโลยีการแปรรูปผลผลิตเกษตรและอาหาร
Post-harvest Process Engineering
Prerequisite : None
Energy and material balance in food and agricultural processing. Engineering principles for the production of food and agricultural materials processing: size reduction, mechanical separation, precipitation, agitation and mixing, fluidization, filtration and drying etc. Engineering principles of food processing: thermal processing, extrusion, frying, freezing process, evaporation, food powder processing, sterilization, pasteurization etc. Non-thermal food processing: microwave heating, radio frequency heating, harmonic heating and high-pressure processing etc.
Course Outline
- Energy and material balance in food and agricultural processing. (6 hr.)
- Engineering principles of food and agricultural material processing. (16 hr.)
- Engineering principles of food processing. (18 hr.)
- Non-thermal food processing. (8 hr.)
Learning Outcomes
- Students can solve issues in the processing of agricultural goods and food by applying principles of agricultural and food processing.
- Students can examine the production process of raw materials in agriculture and food.
- Students can apply computational tools to evaluate and design agricultural and food processing methodologies.
- Students can evaluate advancements in agriculture and food processing technology.
- Students can work together with peers to propose concepts for technology innovations in agriculture and food processing.