Food and Pharmaceutical Process and Plant Design

การออกแบบกระบวนการและโรงงานผลิตอาหารและยา

3(3-0-9)

วิชาบังคับก่อน : โดยความเห็นชอบของสาขาวิชา

หลักการออกแบบและการจัดวางโรงงาน การไหลของกระบวนการ ระบบท่อและเครื่องมือวัดการออกแบบและการก่อสร้างหน่วยบริการที่สำคัญ การออกแบบและการควบคุมระบบน้ำ ก๊าซ ระบบทำความร้อน การระบายอากาศ ระบบปรับอากาศ และระบบทำความเย็น การออกแบบห้องสะอาด ความปลอดภัยของกระบวนการ การปฏิบัติการผลิตที่ดีสำหรับอุปกรณ์ที่สำคัญ การปฏิบัติการตรวจสอบโรงงาน

เค้าโครงรายวิชา

  1. หลักการออกแบบและการจัดวางโรงงาน (3 ชม.)
  2. การไหลของกระบวนการ ระบบท่อและเครื่องมือวัด (6 ชม.)
  3. การออกแบบและการก่อสร้างหน่วยบริการที่สำคัญ (6 ชม.)
  4. การออกแบบและการควบคุมระบบน้ำ ก๊าซ ระบบทำความร้อน การระบายอากาศ ระบบปรับอากาศ และระบบทำความเย็น (6 ชม.)
  5. การออกแบบห้องสะอาด (3 ชม.)
  6. ความปลอดภัยของกระบวนการ (6 ชม.)
  7. การปฏิบัติการผลิตที่ดีสำหรับอุปกรณ์ที่สำคัญ และการปฏิบัติการตรวจสอบโรงงาน (6 ชม.)

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้
เข้าใจหลักการและสามารถออกแบบกระบวนการและโรงงานผลิตอาหารและยาได้

 

Food and Pharmaceutical Process and Plant Design

Prerequisite : Consent of the School

Facility layout and design principles, process flow, piping and instrumentation, design and construction of service units, design, control and validation of water, gas, heating, ventilation, air conditioning, and cooling systems, clean room design, process safety, good manufacturing practice (GMP) for important equipment and practice of facility validation.

Course Outline

  1. Facility layout and design principles. (3 hr.)
  2. Process flow, piping and instrumentation. (6 hr.)
  3. Design and construction of service units. (6 hr.)
  4. Design, control and validation of water, gas, heating, ventilation, air conditioning, and cooling systems. (6 hr.)
  5. Clean room design. (3 hr.)
  6. Process safety. (6 hr.)
  7. Good manufacturing practice (GMP) for important equipment and practice of facility validation. (6 hr.)

Learning Outcomes
Student knows the principles and able to design the food and pharmaceutical process and plant.