Vibrations for Agricultural and Food Engineering

การสั่นสะเทือนสำหรับวิศวกรรมเกษตรและอาหาร

3(306)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 2004 พลศาสตร์วิศวกรรมเกษตรและอาหาร

ธรรมชาติการสั่นสะเทือน ความถี่ธรรมชาติ ผลการแปลงฟูเรียร์ ทฤษฎีการสั่นสะเทือนแบบอิสระและบังคับของระบบหนึ่งระดับขั้นความเสรีและหลายระดับขั้นความเสรี การหมุนที่ไม่สมดุล การควงของเพลา เครื่องมือวัดการสั่นสะเทือน การลดและการดูดซับการสั่นสะเทือน ระบบสั่นสะเทือนของระบบต่อเนื่อง การประยุกต์ทางวิศวกรรมเกษตรและอาหาร การวิเคราะห์การสั่นสะเทือนในเครื่องจักรกลเกษตรและอาหาร ผลกระทบของการสั่นสะเทือนต่อวัสดุเกษตรและอาหาร

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. เข้าใจหลักการสั่นสะเทือน และอธิบายสมการการเคลื่อนที่ของการสั่นสะเทือนในระบบต่างๆได้
  2. อธิบายผลกระทบของการสั่นสะเทือนต่อวัสดุเกษตรและอาหารได้
  3. วิเคราะห์และแก้ปัญหาการสั่นสะเทือนในระบบเครื่องจักรกลเกษตรและอาหารได้

Vibrations for Agricultural and Food Engineering

3(306)

Prerequisite:  ENG21 2004 Agricultural and Food Engineering Dynamics

Nature of vibrations; natural frequency; Fourier transform; theory of free and force vibrations of one-degree and multi-degree of freedom systems; rotating unbalance; whirling of shaft; vibration measuring instruments; reduction and absorption of vibrations; vibrations of continuous system; applications to agricultural engineering, analysis of vibrations in agricultural and food machinery, effect of vibrations on agricultural and food products.

Learning outcomes

  1. Understand the principle of vibration and to explain the equations of vibration in different systems.
  2. Describe the effects of vibration on the agricultural and food products.
  3. Analyze the vibrations on agricultural and food machinery.