Freezing and Cold Storage

ENG21 3009

การแช่แข็งและการเก็บรักษาด้วยความเย็น

3(3-0-6)

วิชาบังคับก่อน: ENG21 3003 การถ่ายเทความร้อนสำหรับวิศวกรรมเกษตรและอาหาร

พื้นฐานการทำความเย็น ระบบการทำความเย็น การอัดไอ การดูดซึม  การทำความเย็นแบบไครโอจินิค  ไซโครเมตริก วัฏจักรการทำความเย็นแบบอัดไอ  องค์ประกอบของระบบทำความเย็น เครื่องอัดไอ เครื่องควบแน่น เครื่องทำระเหย หอคอยน้ำ ท่อและอุปกรณ์ประกอบ การควบคุมระบบ การคำนวณภาระความเย็น การออกแบบระบบทำความเย็น การเก็บรักษาผลิตผลเกษตรด้วยความเย็น การแช่เย็นและแช่แข็งอาหาร การคำนวณระยะเวลาในการแช่งแข็ง

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. อธิบายหลักการของระบบทำความเย็นแบบต่าง ๆ ดังนี้ได้ ระบบทำความเย็นแบบอัดไอ ระบบทำความเย็นแบบดูดซึม ระบบทำความเย็นแบบไครโอจินิคได้
  2. คำนวณภาระความเย็นของผลิตผลทางการเกษตรและอาหารได้
  3. คำนวณระยะเวลาในการแช่แข็งโดยใช้สมการของโดยใช้สมการของแพลงค์ได้
  4. ออกแบบระบบแช่เย็นและแช่แข็งได้

Freezing and Cold Storage

3(3-0-6)

Prerequisite:  ENG21 3003 Heat Transfer for Agricultural and Food Engineering

Principle of refrigeration; refrigeration cycle; system of refrigeration: vapor compression, absorption, cryogenic; components of refrigeration: refrigerant compressor, condenser, evaporator, cooling tower, piping and equipment, controlling system; cooling load calculation; refrigeration systems design; preservation of agricultural products with cold storage; food chilling and freezing; freeing time calculation.

Learning outcomes

  1. Explain the principles of the different cooling systems as follows: vapor compression refrigeration system, absorption cooling system, cryogenic cooling system.
  2. Calculation of the refrigeration load of agricultural and food products.
  3. Calculation of freezing time by Plank’s equation.
  4. Design of cooling and freezing systems.