Agricultural and Food Engineering Economy

เศรษฐศาสตร์วิศวกรรมเกษตรและอาหาร

3(306)

วิชาบังคับก่อน: ไม่มี

ความรู้เบื้องต้นเกี่ยวกับเศรษฐศาสตร์ โครงสร้างต้นทุนและหลักการบัญชี ค่าของเงินที่เปลี่ยนตามกาลเวลา การวิเคราะห์จุดคุ้มทุนเพื่อประกอบการตัดสินใจในการออกแบบโรงงานอุตสาหกรรมเกษตรและอาหาร การหาอัตราผลตอบแทน การคิดค่าเสื่อมราคาและภาษีเงินได้ การวิเคราะห์การทดแทนของทรัพย์สิน การวิเคราะห์ความเสี่ยงด้านเศรษฐศาสตร์

ผลสัมฤทธิ์การเรียนรู้

  1. เข้าใจเกี่ยวกับเศรษฐศาสตร์วิศวกรรมทางการเกษตรและอาหาร
  2. เปรียบเทียบข้อมูลเชิงปริมาณและคุณสมบัติอื่นๆ ที่ช่วยในการตัดสินใจลงทุน เป็นไปอย่างมีหลักเกณฑ์มาตรฐานที่ถูกต้อง เพื่อวิเคราะห์โครงการทางด้านวิศวกรรมเกษตรและอาหารได้

Agricultural and Food Engineering Economy

3(306)

Prerequisite:  none

Basic principles of economic; structure of costs and principle of the accounting; time-value of money; break-even analysis for decision making in agricultural and food industrial plant design; determination of rate of return; depreciation and income tax considerations; replacement analysis; economic risk analysis.

Learning outcomes

  1. Understand of agricultural and food engineering economy.
  2. Compare quantity data and the other properties which help investment decision according to the correction standard guidelines for analysis the projects of agricultural and food engineering.